youtube'un oyuncaklığı sorunsalı

bilmem kaçıncı kapatılmasının ardından, insanların daha da bir sesinin çıkmamasına sebep olmuş şu youtube..
nasıl mı, anlatmalı..

ilk zamanlarda, hani höt diye türklüğe hakaret, bilmem ne ayağına bu siteye erişim engellendiğinde, herkes bir galeyana gelmiş, televizyonlar neredeyse son dakika gelişmesi olarak hadiseyi duyurmuş, internetteki haber siteleri ise harbiden son dakika haberi olarak yazıp çizmişlerdi youtube'un kapatılmasını.

ama bugün, youtube'a erişimin engellenmesinin üzerinden birkaç gün geçmişken, herkeste bir proxy telaşı, bir illegalite merakı almış gidiyor.

evet, elbette biz bu siteye girmek, olan biteni videolar aracılığı ile takip etmek istiyoruz ama bu kadar da değil. madem bunun bir "hak" olduğu kanısındayız, o zaman ne diye antin kuntin işler peşindeyiz? yazalım mevcut bir "www"nun arkasına "youtube.com" diye, girelim şu bela siteye!

öte yandan, ayrıca üzerinde durulması gereken bir nokta daha var ki, o da hepimizin bu engelleme kararı alındığında "youtube'a nasıl gireceğiz ulan?" sorusunun peşine düşmemiz oldu. halbuki biz de yanılgı içindeyiz. adamların istediği oldu, normal şartlar altında siteye erişim engellendi, biz de düz duvara tırmandık, allem edip kallem edip girdik siteye.

girdik de ne oldu, karar bozuldu mu? hayır. yok yere, sebepsiz bir biçimde, yine türklüğe hakaret zart zurt diye önümüze bariyerler çekildi mi? çekildi.

bizim bu aşamada siteye girip girmememizin, yahut giremememizin bir hükmü yok. önemli olan bu haksız sansüre ses çıkarmak ya da çıkarmamak. biz, kimilerinin istediği, oldurmaya çalıştığı gibi sessiz olmayı, suskun kalmayı seçtik. ama tabi alttan da kural neyin tanımadan delik deşik ettik, girdik siteye.

ama amaca ulaşmak isteyenler, kanımca ulaştı.
herkes "oğlum açarlar iki güne kadar bekle azcık, al burdan gir" dedi sustu ya da nihayet "tepkisizleşmeye var mısın yok musun" yarışmasında yine oynuyoruz birinciliğe..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hasan'ın Rüyası

Aç!