Alkışları Duyuyor Musun?


Bu kadını pek çoğunuz tanımıyorsunuzdur eminim, düne kadar ben de tanımıyordum. Öyküsünü dinledim biraz ve zaten hayranlık duyduğum dönemin hayranlık duyulası kadınlarına yakından baktım. 

Trt'de bir belgesele rastladım gece, Uzak Bakışlı Kadınlar... 2001'de Taha Feyizli tarafından hazırlanmış bu belgeselde Cumhuriyet döneminin kadın sanatçıları anlatılıyor bir bir... Kantocusundan, operacısına, şarkıcısından, oyuncusuna bir geçiş döneminin yetenekli, kırgın, mağrur, ümitvar, hüzünlü ve bunların her birinden tek cümlede nasiplenebilecek kadar büyük kadınlar...

İşte fotoğraftaki kadın onlardan yalnızca biri. Komik Şevki Bey’le kantocu Mari Ferha Hanım’ın kızı... Şevkiye May. Sahneye ilk defa 1927’de, Cemal Sahir’in topluluğunda, ünlü Macar Operet yazarı ve bestecisi İmre Kalman’ın Kontes Mariça adlı eseriyle çıkan Şevkiye May. Lüküs Hayat'tan Yanlışlıklar Komedyası'na uzanan bir "oyun" serüveni sonrası... 

Ha bir de 1933’te Muhsin Ertuğrul ve Nazım Hikmet’in birlikte yönettikleri Cici Berber’le başlayan sinema oyunculuğu, söylemeden geçmemeli.

Selim İleri anlatır bugün. Bir akşam Beyoğlu Emek Sineması'nın sokağındaki Yeni Komedi Tiyatrosu'na gelir Şevkiye May. Oyun yoktur, bekçi kapıdadır. Kendini tanıtır ve sahneye çıkmak istediğini söyler. 765 kişilik salona girer, ışıkları yaktırır, sahneye çıkar... Seslenir uzaktan kendisini izleyen bekçiye: Duyuyor musun alkış seslerini? Alkışları duyuyor musun?

Kalır sahnede bir süre, iner sonra... 

Aynıdır kaderi annesi kantocu Mari Ferha Hanım'la..
İntihar eder Şevkiye May, o gecenin sonrasında. 

Yorumlar

  1. trt bence tartışmasız en ıyi kanal şu anda. Belgeselleri olsun programları olsun dizileri olsun. Çok gelişti.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hasan'ın Rüyası

Aç!