Shakespeare'den Ruha Dokunan Düşünceler




Bir kitap doğdu…

Elimin kalemi kavramayı öğrendiği günden bu yana bir tutku yazmak benim için; keza okumak da gözlerimin işlevini anladığım günden beri bir tutku. Edebiyat ise tutkularıma dokunmama vesile olan bir zemin oldu.

Yazmak, yazmak, yazmak… Yazdıkça, bir önce yazılandan uzaklaşmak, yeni ve daha iyi olana varmak… Denemek, sıkılmak, bırakmak… Geri dönmek, yılmamayı, bazen kendinle, bazen kaleminle savaşmayı öğrenmek… Ve nihayetinde, yine yazmak, yeniden yazmak… Yaptığım buydu şimdiye dek.


Elinizdeki kitap bahsettiğim bütün okumaların, yazmaların ürünü.
Projeyi hayata geçirebilmek için atılan adımlar…
Hiçbir hazırlığa benzemeyen hazırlanmalar başladı. Bir süreç bu; yorucu ama bir o kadar da keyifli bir süreç. Bir kitaba hazırlanmak, bir kitabı oluşturmak…

Öncelikle nerede olduğumu tespit etmeliydim. Genç bir kalemin, çağının ve kendisinden sonraki tüm zamanların en büyük oyun yazarına nereden baktığı, ne gördüğü idi temel hareket noktam; lise yıllarında Shakespeare ile tanışan, oyunlarını okuyan, eserlerinde rol alan, diliyle yoğrulan bir yazarın gördüklerini aktarmaktı.

Onlarca eser arasından seçimler yaparak William Shakespeare’in on üç tiyatro oyunu ve soneleriyle yola çıktım. Üç aya yakın süren çalışmalar esnasında yazar üzerine yazılan kitapları, görüşleri, eleştirileri de okumayı ihmal etmedim.

Nihayetinde Shakespeare’in oyunlarında ve sonelerinde yarattığı karakterlerin dünyalarından, dillerinden ve tabi ki usta yazarın kendi dünyasından gelen insan kokan, hayatı ucundan kıyısından yakalayan ve ruhlara dokunan fikirleri, sözleri derlemeye çalıştım.
Günümüz insanının sıkıştırılmış, hatta olmayan sosyal hayatına bir yerlerden sızabilmeyi hedefledim. Tiyatro izlemeye vakti ya da gönlü olmayanlara, tiyatro metinleri okumaktan keyif almayanlara, sürekli zamansızlıktan yakınıp kitap okuyamayanlara; künyesinde kırkı aşkın eser bulunan bir yazarı, şairi anlatmak ve bunu genç bir gözle, dille aktarmak amacım oldu. Ayrıca her edebi sohbette adı mutlaka geçen Shakespeare’e dair bilmediğimiz, gözümüzden kaçan neler vardı, kim bilir… Biraz da onlara değinip yazarın iç dünyasını gözler önüne sermeye çalıştım. Gerçi zor oldu Shakespeare’in dünyasına girebilmek. Yarattığı yüzlerce karakterden biri oldu bazen, bazen hiçbiri. O nedenle sonelerinde daha kendisiydi yazar, dünyasına alıyordu okuyucuyu.

Ve sonuna yaklaştım günden güne. Omuzlarımda hissettiğim sorumluluk gün geçtikçe daha da yükleniyordu bedenime. Ama zevk alıyordum her şeyden önce; Shakespeare’i anlatmaktan, düşüncelerimi paylaşmaktan.

İçeride onunla birlikte onlarca hayat var, onlarca duygu, söz… İçeride insan, değişip geliştiğini sandığımız ama yüzyıllardır aynı kalan dünya var.

Işık girmeye başladı yavaş yavaş,aralık kapıdan.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kafamı Kırarım! s1e1

Hasan'ın Rüyası